DOBROTOU SA STÁVAME HODNÍ LÁSKY

Opíšem ten pocit. Aj keď po prebudení zo sna zvanom život sa všetky pocity, tvary, farby, zvuky, emócie rozplynú. A ostane len naplňujúca prázdnota. Toto si tu uchovám.

Dobro. Dobrodenie. František. Dobrota. Prirodzená láskavosť. Nekonečné blaho. Úcta bez hraníc. Bezpodmienečný súcit. Každodenná radosť. To sú esencie dobra. 

Žiadne ale, lebo, preto, nedá sa, neviem, nechcem, nebudem. Všetko hladké ako čerstvo vybrúsený čerešňový stôl do kuchyne. Mohla som po ňom dlaňou prejsť tisíckrát a vyhladiť si tak drobné záhyby a zranenia spôsobené ostrými hranami minulosti. Nikdy nezavrčal.

Stretla som ho na moste. Na prechode medzi dvoma svetmi. Tým starým, bolestivým, temným, prispatým ja a novým, neobmedzeným, radostným, osvetleným celou slnečnou sústavou. Dobrota ma odzbrojila. Tak silno ma objala až som medzi lopatkami cítila jej prerážajúcu nevtieravú silu. Voňala levanduľovo. Takže zároveň upokojila rozvibrované srdce, aby nevyskočilo z hrude rovno do Váhu.

Dobrotivosť sa prejavuje rôzne. Podľa situácie a toho, ako ste na tom. Nedá sa užiť si ju bez toho, aby ste sami pochopili, aká je vzácna. To ju potom len potľapkáte po pleci a idete o dům dál. Vtedy je opomenutá a stráca svoj zmysel. Ach. Naozaj si ju všimneme až keď nám už dlhodobo horí pri riti a my už nemáme v zásobe žiadne záplaty, ktorými by sme si tie obhorené diery zakryli.

Niekedy na seba berie podobu človeka. Muža či ženy. Je to však permanentný stav. Bod. Nemá šírku ani výšku, nerozpína sa. Len je. Perpetuum mobile bytia.

 Dobrota je všetko a nič. Láska, radosť, úsmev, naplnenie, pokora, vďačnosť, pohladenie, nesúdi, neurčuje, neprikazuje, neničí. Vyzdvihuje srdce a vynáša ho na piedestál, aby sme ho nestratili z dohľadu, keď vlna pominuteľnosti odplaví to, čo nie je trvalé. Aby sme sa vedeli vrátiť v DOBRE domov.

Chcem si uctiť dobrotu, ktorá ma oslovila. Nezištne. Dokážem ju oceniť a vnímať len vďaka tomu, že ju sama v sebe ďalej pestujem a konečne ju vidím srdcom. Vracia sa ako bumerang. A dokáže ma rozcitlivieť slzami pravej lásky.

Ďakujem nesmierne.

#dobro #dobrota #dobrotivost #dobrodenie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *